Halsband of tuig: wat is beter voor je hond?
Wat is beter voor je hond: een halsband of een tuig? Daar zijn de meningen behoorlijk over verdeeld. Hoewel een halsband nog steeds het meest wordt gebruikt, zie je ook steeds vaker honden in een tuigje wandelen. Maar wat kies je voor jouw hond? Wij leggen aan je uit wat de voordelen en nadelen zijn, en in welke situatie het beter is om een halsband of juist een tuigje te gebruiken.
Een halsband voor een hond
Nog steeds gebruiken de meeste mensen een halsband en een riem om hun hond uit te laten. De halsband heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet.
De voordelen van een halsband
Met alleen een halsband om heeft een hond veel bewegingsvrijheid. Ook blijft hij niet zomaar ergens achter haken als hij losloopt. Mits de halsband niet te los om zijn nek zit natuurlijk. Daarnaast is een hondenhalsband makkelijk om te doen, waardoor je samen met je trouwe viervoeter snel de deur uit kunt. Bij volwassen honden die netjes aan de riem lopen zonder te trekken is een halsband prima om te gebruiken.
Nadelen van een halsband t.o.v. een tuig
De hals en de nek van de hond zijn kwetsbare gebieden. Dit is dan ook meteen het nadeel van een halsband. Zeker bij honden die veel trekken of moeilijk onder controle te houden zijn, krijgen de hals en de nek veel te verduren. Ook wanneer jij als baasje veel aan de riem trekt. De halsband zo schade veroorzaken aan de nekwervels, slokdarm of luchtpijp. Dit kan door middel van blauwe plekken en ontstekingen tot zelfs blijvende schade. Helaas merk je sommige van deze kwalen pas op als het te laat is.
Tip: hier vind je de beste halsbanden voor een hond!
Een tuigje voor een hond
Naast een halsband wordt steeds vaker gekozen voor een tuig voor een hond. Deze heeft naast een aantal voordelen, ook nadelen. Welke dit zijn, lees je hieronder:
Voordelen van een tuig t.o.v. een halsband
Een tuigje zit over de borst en de rug van je hond. Het grootste voordeel is dat de druk die op de hond wordt uitgeoefend beter verdeeld wordt over het lichaam, waarbij de hals en de nek worden ontlast. De mogelijke schade die je daar mee aan kunt richten wordt zo veel kleiner.
Nadelen van een tuigje
Het is belangrijk dat het tuigje de juist maat heeft voor jouw hond. Als een tuig niet goed past, kunnen namelijk wondjes of schuurplekken ontstaan op de plekken van de banden. Dit is natuurlijk heel onprettig voor jouw hond. Bovendien vinden sommige honden een tuigje überhaupt niet fijn zitten. Daarnaast kan een hond met een tuigje aan juist harder gaan trekken aan de riem, omdat hij meer kracht kan zetten, doordat de druk over zijn hele lichaam is verdeeld. Een anti-trektuig kan in dit geval een oplossing zijn. Maar beter nog is het om jouw hond het trekken af te leren natuurlijk. Tot slot kan het aandoen van een tuigje bij sommige honden op zijn zachts gezegd nogal een uitdaging zijn.

Welk tuigje is het best?
Er zijn verschillende soorten tuigjes waar je uit kunt kiezen. Het belangrijkste is dat je een tuig kiest dat past bij de lichaamsbouw en het karakter van jouw hond. Hieronder leggen we de meest voorkomende uit.
Y-tuig
Bij een Y-tuigje lopen twee bandjes van de rug uit in één band naar het borstbeen en naar de buik. Het voordeel is dat er geen druk op de voorpoten kan ontstaan. Een nadeel is dat sommige honden het vervelend vinden dat er op deze manier een band over hun borstbeen loopt.
H-tuig
Een H-tuigje dankt zijn naam aan de vorm van de banden, die samen een H vormen als je er van bovenaf naar kijkt. Deze hondentuig heeft een band rond de nek en borst, verbonden door een rug- en buikriem. Het biedt goede ondersteuning, verdeelt de druk gelijkmatig en is ideaal voor honden van alle formaten.
Borsttuig
Een borsttuig is het makkelijkst om te doen bij de hond. Je trekt het tuigje namelijk over het hoofd van de hond en gespt het vast achter z’n voorpoten. In theorie kan de hond ontsnappen uit een borsttuig, maar dat gebeurt niet zo snel. Een borsttuig is handig bij een hond die niet makkelijk stil wil zitten.
Instaptuig
Een instaptuigje is een eenvoudig tuigje waar de hond met zijn voorpoten instapt en het tuigje vervolgens over de rug wordt vastgemaakt. Het is makkelijk aan te trekken, biedt goede controle en vooral geschikt voor kleinere honden.
Anti-trektuig
Met een anti-trek tuigje voorkom je dat je hond aan de riem trekt tijdens het wandelen. Het tuigje heeft meestal een bevestigingspunt aan de voorkant op de borst, waardoor een hond automatisch naar de zijkant wordt gedraaid als hij trekt aan de lijn. Het is een zachte en diervriendelijke manier om het trekgedrag van je hond te corrigeren.



>> Ook interessant: 10x de beste hondentuigen van dit moment
Ga je voor een halsband of tuigje?
Dan nu het antwoord op de vraag: kies je een halsband of een tuig? Zoals je hebt kunnen lezen hebben ze allebei hun voordelen en nadelen. Daarnaast hangt het af van je persoonlijke voorkeur en die van je hond welke je uiteindelijk kiest. Ook speelt de leeftijd van je harige vriend een rol. Bij een puppy gebruik je bijvoorbeeld eerst een tuigje en stap je later over op een halsband. Maar ook wanneer een hond ouder wordt en last krijgt van kwaaltjes, kan soms een ander tuigje of halsband prettiger zitten. Om je verder op weg te helpen in het maken van jouw keuze hebben we hieronder situaties beschreven waarin het prettiger is om een hondentuig of een halsband te gebruiken.
Wanneer gebruik je een halsband?
- Als je hond niet trekt aan de riem: een halsband is prima te gebruiken bij honden die netjes naast je lopen tijdens het wandelen. Een halsband zorgt dan namelijk niet voor onnodige druk op de hals en nek van je hond.
- Snelle en eenvoudige bevestiging: als je snel naar buiten wilt, is een halsband een stuk makkelijker en sneller om te doen dan een hondentuig.
- Voor honden zonder ademhalingsproblemen: een halsband is niet geschikt voor honden die ademhalingsproblemen hebben of een gevoelige nek.
- Bij een korte wandeling: voor korte wandeling, zoals bijvoorbeeld de laatste ronde voor het slapengaan, is een halsband vaak voldoende om te gebruiken.
Wanneer gebruik je een tuigje?
- Als je hond trekt aan de lijn: een tuigje verdeelt de druk van het trekken over het lichaam van de hond, waardoor het comfortabeler is dan een halsband. Het allerbeste is natuurlijk om je hond het trekken aan de riem af te leren.
- Voor honden met gezondheidsproblemen: voor honden met ademhalingsproblemen, een gevoelige nek of rugklachten is een tuigje comfortabeler dan een halsband.
- Meer controle over grote of sterke honden: voor grotere honden of rassen die veel kracht hebben, biedt een tuigje vaak meer controle. Het nadeel is echter dat een hond ook meer kracht kan zetten met een tuig om.
- Bij jonge of angstige honden: voor puppy’s of angstige honden is een tuigje meer geschikt dan een halsband, omdat ze zomaar ineens een andere kant op kunnen rennen en de druk hierdoor verdeelt wordt over het hele lichaam.
>> Ook interessant: Hoe kies je de beste hondenriem? Ons advies!
De goede maat bepalen
Een extra aandachtspunt als je een halsband of tuigje voor je hond gaat kopen is de juiste maat. Maar hoe weet je nu wat de goede maat is? Voor beide geldt: meten is weten!
De juiste maat van een halsband
Bij een halsband moet het mogelijk zijn om twee vingers onder de halsband te kunnen schuiven. Zo weet dat je de halsband niet te los of te straks rondom de nek zit. Meet voorafgaand dat je een hondenhalsband gaat kopen met een meetlint of een stukje touw het breedste deel van de hals op. Tel hier tien centimeter bij op voor het verstelbare deel. Zo weet je de juiste maat voor de halsband.
De juiste maat van een tuig
Het vinden van de juiste maat van een hondentuig is wat lastiger. Meet hiervoor de rug van je hond op van de schouderbladen tot het begin van de staart en daarnaast de borstomvang op het breedste punt achter de voorpoten. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar de meeste fabrikanten van tuigjes hebben een duidelijke instructie hoe je de juiste maat voor jouw hond kiest. Het ideale tuigje geeft nergens druk, belemmert de bewegingsvrijheid van je hond niet en zorgt ook niet voor pijn of ongemak.
>> Ook interessant: Hoe kies je de juiste puppy riem? Ons advies!
Halsband of tuigje voor een puppy
Speciale aandacht is nodig wanneer je een tuigje of halsband voor een pup zoekt. Wees er op voorbereid dat je op termijn een grotere maat nodig hebt en dus een nieuwe moet kopen. Sommige tuigjes en halsbanden voor pups zijn verstelbaar, maar uiteindelijk niet geschikt voor een volwassen hond. Bij een puppy heeft een tuigje grote voordelen. Een pup is namelijk nog speels en moet nog veel leren: trekken zal vaak voorkomen en dan is een halsband niet fijn. Zeker bij een pup die nog zo kwetsbaar is, is het beter de druk te verdelen. Heb je een gezin met jonge kinderen, dan is een tuigje helemaal aan te raden: je moet er niet aan denken dat je kinderen in hun enthousiasme gaan trekken aan de riem met een halsband.


Geraadpleegde bron: doggo.nl
Onze ervaring met een halsband en tuig
Wij gebruiken bij Charly zowel een halsband als een tuig. Natuurlijk niet tegelijkertijd… Toen Charly nog een pupje was zijn we begonnen met een halsband van nylon om hem eerst eens te laten wennen aan het wandelen aan de lijn. Waar hij eerst absoluut niet wilde wandelen als puppy, begon hij richting de pubertijd ineens wat te trekken aan de riem. Dat was het moment waarop we zijn overgestapt naar een hondentuig. Hierdoor ontstond geen druk meer op zijn nek en keel, wat voor hem het wandelen een stuk prettiger maakte. Het nadeel van een tuig bij Charly is dat zijn haren gaan klitten op de plekken van de banden. Omdat hij een Labradoodle is, wordt zijn haar namelijk steeds langer en verhaart hij niet. Ongeveer één keer in de twee maanden laten we zijn vacht weer kort trimmen, en dan heeft hij hier geen last van als we een tuigje gebruiken. Gelukkig hebben we Charly na verloop van tijd het trekken aan de riem afgeleerd, waardoor we ook regelmatig een halsband gebruiken. We merken aan Charly geen verschil aan wat hij het fijnst vindt. Bij zowel een halsband als een tuig loopt hij netjes aan de riem en heeft hij alle bewegingsvrijheid.