Hardlopen met je hond: alles wat je móet weten
Wil je graag gaan hardlopen met je hond? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om samen met je hond te gaan joggen. Of je nu een ervaren hardloper bent of pas net begint. Lees snel verder voor onze tips!
- Waarom hardlopen met je hond?
- Versterkt de band met je hond
- Fysieke en mentale stimulatie
- Bevordert de gezondheid van je hond
- Verbetert het gedrag van je hond
- Vanaf welke leeftijd hardlopen met je hond?
- Is jouw hond geschikt om mee hard te lopen?
- Welke spullen heb je nodig?
- Bouw het hardlopen met je hond rustig op
- Voorbeeld van opbouwschema
- Hoe vaak mag je hardlopen met je hond?
- Extra tips voor tijdens het hardlopen met je hond
- Onze ervaring met hardlopen met onze hond
Waarom hardlopen met je hond?
Hardlopen met je hond is niet alleen goed voor de conditie, maar het heeft nog veel meer voordelen. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet.
Versterkt de band met je hond
Hardlopen of joggen met je hond is niet alleen sportief; het is ook een kans om jullie band te versterken. Samen gaan jullie actief de frisse lucht in om nieuwe plekken te ontdekken.
Fysieke en mentale stimulatie
Honden hebben niet alleen behoefte aan een fysieke uitdaging, maar ook aan mentale stimulatie. Hardlopen heeft als voordeel dat het voorziet in allebei. Het helpt je hond namelijk niet alleen om zijn overtollige energie kwijt te raken, maar het zorgt ook voor een mentale uitdaging, doordat hij moet luisteren naar de commando’s en nieuwe omgevingen ontdekt.
Bevordert de gezondheid van je hond
Een gezonde levensstijl is voor honden net zo belangrijk als voor mensen. Regelmatig hardlopen draagt onder andere bij aan een gezond gewicht van je hond en het versterkt de spieren en gewrichten. Op deze manier wordt de kans op gezondheidsproblemen bij je hond verkleind. Vergeet alleen niet te luisteren naar de signalen van je hond om overbelasting te voorkomen.
Verbetert het gedrag van je hond
Een ander voordeel van hardlopen met je hond is dat dit het gedrag van je trouwe viervoeter kan verbeteren. Doordat een hond namelijk zijn energie kwijtraakt en mentaal wordt uitgedaagd tijdens het rennen, zal hij zich thuis minder vervelen. Daarnaast is het verstandig om een hond een aantal belangrijke commando’s aan te leren, zoals ‘naast’ en ‘wacht’, waardoor je zijn gehoorzaamheid traint.



>> Ook interessant: Wat is de beste hardloopriem voor jouw hond? Ons advies!
Vanaf welke leeftijd hardlopen met je hond?
Het is belangrijk om te wachten met hardlopen of joggen met je hond tot hij volledig volgroeid is. Het is anders namelijk een te grote belasting voor de groeiende spieren, botten en gewrichten. Vanaf welke leeftijd je mag gaan hardlopen met je hond is afhankelijk van het ras. Zo is dit voor kleine rassen vanaf ongeveer 1 jaar en voor de allergrootste rassen pas bij 2 jaar.
Is jouw hond geschikt om mee hard te lopen?
Wil je gaan hardlopen met je hond? Bekijk eerst of jouw harige vriend hiervoor geschikt is. Naast dat je hond volgroeid moet zijn, zijn nog meer factoren van belang om rekening mee te houden.
Kenmerken van honden die geschikt zijn
- Energiek en actief. Hondenrassen die van nature energiek en actief zijn vinden het vaak heerlijk om samen met het baasje hard te lopen. Denk hierbij aan rassen als herders, retrievers en werkhonden zoals een Border Collie.
- Fysieke bouw. Honden die atletisch gebouwd zijn hebben vaak sterke spieren en gewrichten die ervoor zorgen dat de schokken van het rennen goed op worden gevangen.
- Uithoudingsvermogen. Rassen met een goed uithoudingsvermogen, zoals Husky’s, Collies en andere herdershonden, hebben voldoende energie om je bij te houden tijdens een hardloopronde.
Kenmerken van honden die niet geschikt zijn
- Korte snuit rassen. Honden met een korte snuit, zoals Mopshonden en Bull Dogs, hebben moeite met ademhalen. Daarom zijn deze honden niet geschikt om mee hard te lopen.
- Ouderen honden. Senior honden zijn vaak gevoeliger voor gewrichtsproblemen en hebben een verminderd uithoudingsvermogen. Wil je met een oudere hond gaan hardlopen? Laat de dierenarts dan eerst een gezondheidscheck bij jouw harige vriend.
- Overgewicht. Bij een hond met overgewicht worden de gewrichten tijdens het hardlopen extra belast. Zorg ervoor dat je hond eerst een gezond gewicht heeft voordat je met hem gaat hardlopen.
Twijfel je of je met jouw hond mag hardlopen? Vraag dan advies aan de dierenarts.
Welke spullen heb je nodig?
Als je gaat hardlopen met je hond is het belangrijk om de juiste spullen hiervoor te hebben. Dit maakt het niet alleen comfortabeler voor jezelf, maar ook voor je hond.
Hardloopriem
Een speciale hardloopriem, ook wel jogginglijn genoemd, is een must-have als je gaat hardlopen met je hond. Deze riem maak je vast rondom je heup, waardoor jij je comfortabel kunt bewegen tijdens het hardlopen terwijl je hond veilig aan je zijde blijft. Daarnaast is de riem elastisch waardoor de schokken worden gedempt. Vaak hebben hardloopriemen ook nog extra vakjes waar je bijvoorbeeld sleutels op poepzakjes in op kunt bergen.
Hondentuigje
Een hondentuigje is een betere keuze om te gebruiken tijdens het hardlopen dan een halsband. Met een tuigje wordt de druk namelijk gelijkmatig verdeeld over de borstkas en ontstaat geen onnodige druk op de nek. Zorg voor de juiste maat van het hondentuigje, zodat je hond zich vrij kan bewegen zonder ongemak. Overweeg een reflecterend tuigje voor extra zichtbaarheid in het donker.
Waterfles voor honden
Het is niet alleen voor jou belangrijk om gehydrateerd te blijven, maar ook voor je harige hardloopmaatje. Zorg daarom dat je een draagbare waterfles voor honden bij je hebt tijdens het hardlopen. Aan deze speciale drinkflessen zit een drinkbak vast waardoor het makkelijk is om je hond onderweg even water te geven. Vooral op warme dagen is dit extra belangrijk.
Reflecterende kleding en verlichting
Ga je in de vroege ochtend of laat in de avond hardlopen, zorg dan dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Dit kun je doen door zelf reflecterende kleding te dragen, maar ook door een reflecterend hondentuigje of hardloopriem te gebruiken. Ook het dragen van verlichting zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent voor anderen.

Bouw het hardlopen met je hond rustig op
Het is belangrijk om het hardlopen met je hond geleidelijk op te bouwen. Begin met korte afstanden en langzame tempo’s en verhoog deze geleidelijk naar mate je hond sterker en fitter wordt. Blijf hierbij luisteren naar de signalen van je hond. Als hij moe lijkt te zijn of tekenen van oververhitting toont, stop dan meteen en geef hem rust.
Voorbeeld van opbouwschema
Hieronder vind je een opbouwschema voor joggen en hardlopen met je hond. Let op: dit is slechts een voorbeeldschema. Houd altijd rekening met de individuele behoefte van jouw hond.
Stap 1
Begin met maximaal 1 tot 2 keer per week, 10 tot 15 minuten rustig joggen. Onderbreek de sessies met korte wandelpauzes.
Stap 2
Gaat dit goed? Verhoog de frequentie tot maximaal 3 hardloopsessies per week. Voor elke week kun je de sessie met 5 minuten uitbreiden.
Stap 3
Heb je de 30 minuten per sessie bereikt? Kijk dan of je het hardlooptempo iets kunt opvoeren.
>> Ook interessant: Hoe kies je de beste hondenriem? Ons advies!
Hoe vaak mag je hardlopen met je hond?
Hoe vaak je met je hond mag hardlopen hangt van verschillende factoren af, zoals het ras, de leeftijd en de conditie van je hond. Voor de meeste honden geldt dat je kunt beginnen met één tot twee keer per week, waarbij je één of meerdere rustdagen ertussen laat om je hond te laten herstellen van het hardlopen. Naar mate je hond sterker wordt kun je de frequentie verhogen tot maximaal drie keer per week. Het is belangrijk om naar de signalen van je hond te luisteren en op basis daarvan de frequentie en duur aan te passen.
Extra tips voor tijdens het hardlopen met je hond
Hieronder vind je nog een aantal extra tips voor het hardlopen met je hond.
Bij welke weersomstandigheden mag je wel en niet hardlopen
Als je gaat hardlopen met je hond is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Extreme hitte of kou zijn namelijk niet geschikt voor een hond. Kies voor de koelere momenten van de dag om samen de deur uit te gaan. Ga bijvoorbeeld in de zomer alleen in de vroege ochtend hardlopen met je hond.
Zorg dat je hond luistert naar de basiscommando’s
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond luistert naar de basiscommando’s. Enkele handige commando’s om je hond te leren zijn bijvoorbeeld ‘links’, ‘rechts’ en ‘stop’. Deze commando’s zorgen ervoor dat je de controle hebt tijdens het hardlopen en je harig hardloopmaatje jou blijft volgen.
Kies een zachte ondergrond
Harde oppervlakken zoals asfalt of tegels kunnen te belastend zijn voor de gewrichten van je hond. Kies daarom een zachte ondergrond, zoals gras of bospaden om op te hardlopen.
Let op de signalen van je hond: bij vermoeidheid stoppen
Het langzamer lopen en hijgen zijn signalen van je hond dat hij vermoeid is. Ook kunnen ze hun oren laten hangen of minder alert lijken. Let hierop, en neem pauzes wanneer nodig of stop zelfs. Let ook op tekenen van oververhitting, zoals overmatig kwijlen.
Pas je tempo aan de hond aan
Elke hond heeft zijn eigen tempo. Sommige honden hebben een natuurlijke aanleg om te rennen, terwijl andere liever in een rustigere pas bewegen. Pas daarom je snelheid aan die van je hond aan.
Let op andere weggebruikers
Wees je bewust van andere weggebruikers als je samen aan het hardlopen bent. Houd je hond aan de lijn en geef voldoende ruimte aan fietsers, wandelaars en andere honden. Gebruik om extra zichtbaar te zijn reflecterende kleding of verlichting als het schemert of donker is.
Zorg voor voldoende water
Hydratatie is belangrijk voor zowel jou als je hond. Neem daarom voldoende water mee en laat je trouwe viervoeter regelmatig een beetje drinken.
Geef je hond niet vlak van te voren eten
Het is niet verstandig om je hond vlak voordat je gaat joggen of hardlopen een grote maaltijd te geven. Hier kan hij namelijk flink last van krijgen en zelfs van gaan overgeven.
Las pauzes in bij lange afstanden
Bij lange afstanden is het belangrijk om regelmatig pauzes in te lassen. Geef je hond de kans om even uit te rusten en op adem te komen. Het liefst in de schaduw.
Een gelijkmatige tempo
Zorg voor een constant en gelijkmatig tempo. Dit is het minste belastend voor de gewrichten van je hond.
Beloon je hond
Neem kleine beloningsbrokjes mee om de aandacht van je hond tijdens het hardlopen vast te houden. Geef deze af en toe om je hond te belonen voor zijn inzet tijdens het hardlopen. Bovendien zorgt dit voor een positieve associatie met het hardlopen.
Doe zelf geen oordopjes met muziek in
Blijf alert tijdens het hardlopen met je hond. Het is belangrijk om andere geluiden in je omgeving waar te nemen, zoals van auto’s en fietsers. Vermijd daarom het gebruik van oordopjes met muziek.

Geraadpleegde bron: Runner’s World
Onze ervaring met hardlopen met onze hond
Mark en ik lopen allebei zo’n twee keer per week hard. Als het niet regent en te koud is tenminste… Charly was rond de 1 jaar ongeveer uitgegroeid, maar we hebben voor de zekerheid gewacht tot hij 1,5 jaar was voordat we hem meenamen tijdens een hardlooprondje. Doordat we lange wandelingen met hem maken, was zijn conditie al vrij goed. Maar alsnog hebben we het hardlopen rustig aan opgebouwd. We zijn begonnen met kleine rondjes van zo’n 10 minuten op een rustig jogging tempo. Tussen de hardloopsessies hielden we telkens 3 dagen rust. Daarna bouwden we de tijd elke week steeds verder uit tot maximaal 25 à 30 minuten. Ook het tempo voerden we heel langzaam op van joggen naar hardlopen.
Als Charly met ons mee gaat hardlopen, gaan we eigenlijk altijd in de ochtend. Zo weten we zeker dat het nooit te warm is voor hem. We proberen ook goed te letten op de signalen die hij geeft. Soms merken we bijvoorbeeld dat Charly ons tempo niet bij kan houden, en dan gaan we bewust rustiger rennen. En soms is het zelfs nodig om gewoon even te stoppen. Net als dat bij ons het hardlopen even niet zo lekker kan gaan, is dat bij een hond natuurlijk ook zo. En nog een extra tip: als je vroeg in de ochtend wilt gaan hardlopen met je hond, zorg dan eerst dat hij op zijn gemakje zijn behoefte heeft gedaan.